Árpagyönggyel sűrített vörösbab-karfiol főzelék makrélás kenyérgombóccal

A nagy ünnepi hajrában elhanyagoltam a kifejezetten gyerekeknek szóló halételek sorát. Íme egy évnyitó téli főzelék értékes zöldségekből, árpagyöngyből és makrélából. (A gombócban legközelebb csökkenteni fogom a kenyér és emelni a makréla mennyiségét, hogy kiegyensúlyozott étel fogás váljon belőle.) Ajánlott 1-99 éves korig. 🙂

Árpagyönggyel sűrített vörösbab-karfiol főzelék makrélás kenyérgombóccal

Hozzávalók: 160 g száraz vörösbab, 200 g karfiol, 100 g árpagyöngy, 50 g paszternák, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, néhány csepp frissen facsart narancslé, só, frissen reszelt szerecsendió

A makrélás kenyérgombóchoz: 125 g száraz kenyér, 140 g makréla filé, 1 salotta hagyma, 2 db tojás, 120 ml tej, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, extraszűz olívaolaj, só

A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.

Másnap bő vízben a fokhagymával, a megtisztított paszternákkal és a babérlevéllel együtt félpuhára főzzük, és hozzáadjuk az árpagyöngyöt. Amikor az árpagyöngy is majdnem megpuhul, beletesszük a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt is, és további kb. 10 perc alatt az egészet készre főzzük.

A babérlevelet kidobjuk, a zöldségeket és az árpagyöngyöt botmixerrel pürésítjük, majd sóval, kevés frissen reszelt szerecsendióval és néhány csepp frissen facsart narancslével kerekre ízesítjük.

A gombóchoz a kenyeret apró kockára vágjuk, egy tálba tesszük, meglocsoljuk a tejjel, és félretesszük.

A salottát és a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, a  fokhagymát lereszeljük, a makréla filéről lefejtjük a bőrt.

Egy serpenyőben 3 ek. olívaolajon üvegesre pároljuk a salottát és a lereszelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Ezután elkeverjük, levesszük a tűzről, és ezt is félretesszük.

A makréla filét késes robotgépben sima masszává aprítjuk.

A tejbe ártatott kenyeret a tojásokkal botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a petrezselymes párolt hagymát, a halat, egy kevés sót, végül a masszát jól összedolgozzuk, és 15-20 percig állni hagyjuk.

A halas masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, amelyeket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezünk. A tetejüket meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranybarnára pirulnak. (Az így elkészített gombóc csak frissen élvezhető. Ha másnap is szeretnénk tálalni, főzzük ki sós vízben, mint a knédlit vagy süssük ki, mint a fasírtot.)

…és az elmaradhatatlan vers a gyerekbarát recept mellé:

Lackfi János: Halak
(az Ugrálóház c. kötetből)

Hal háta pikkelyes,
víz háta pikkelyes,
hogyha megmarkolod,
kicsúszik, kicsorog.

A folyó csak halad,
földön siklik tovább,
úszkáló kis halak
feszítik nagy hasát.

aztán egy ráadás színező:

forrás: animali.acolore.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!