Rozmaringos focaccia szardellás vajjal

Rozmaringos focaccia szardellás vajjal

Hozzávalók:
A focacciához: 350 g liszt, 5 ek. extra szűz olívaolaj, 20 g élesztő, 1 tk. kristálycukor, 1 tk. finomsó, 1/2 ek. nagyszemű só, kb. 210-250 ml langyos víz, 1 ágacska rozmaring
A szardellás vajhoz: 80 g vaj, 3 sózott szardella, néhány csepp citromlé
Az élesztőt keverjük el 1 dl langyos vízben, majd apránként adjuk hozzá a lisztet, a maradék vizet, 1 tk. sót, 1 tk. kristálycukrot és 1 ek. olívaolajat. Kb. 10 percig gyúrjuk, majd labdává formázzuk, és letakarva 30 percig kelesztjük. Ezután még egyszer átgyúrjuk, 1-1,5 cm vastagságúra lappá nyújtjuk, és egy olajjal kikent tepsibe fektetjük. Itt-ott az ujjunkkal mélyedéseket nyomkodunk bele, majd rászórunk néhány rozmaringlevélkét, és a tepsiben még 30 percig hagyjuk kelni. Amikor a tészta megkelt, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, megszórjuk a nagyszemű sóval. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

A szardellás vajhoz a halakat 1-2 órán keresztül sós vízben áztatjuk, majd leszűrjük, a gerincüket eltávolítjuk, és a filéket szárazra töröljük.

Ezután a filéket a vajjal és néhány csepp citromlével késes robotgépben krémesre keverjük, majd a vajat kis tálkába tesszük, és tálalásig hűtőben tartjuk.

p.s. a vaj sózott szardella helyett szardellapasztával is elkészíthető, ízesíthetjük kapribogyóval, borssal, pirospaprikával, tabascoval, zöld fűszerekkel stb.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!