Füstölt pisztrángos tarkabab krémleves füstölt pisztránggal :-)

Nem, nem írtam el a címet, a játék a hidegen és a melegen füstölt pisztráng felhasználásával történt, így:

Melegen füstölt pisztrángos tarkabab krémleves hidegen füstölt pisztránggal

Hozzávalók 6 főre:

A leveshez: 240 g száraz tarkabab, 50 g sárgarépa, 50 g zellergumó, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 salotta hagyma, 1/2 kk. koriandermag, 1/2 citrom, 100 ml tejföl, 120 g melegen füstölt pisztráng bőr nélkül, só, csipetnyi fehérbors

A feltéthez: 120 g hidegen füstölt pisztráng, frissen őrölt feketebors, extraszűz olívaolaj, 1 ágacska rozmaring

A babot egy éjszakára beáztatjuk.

A sárgarépát és a zellergumót megtisztítjuk, felkockázzuk, és a babbal, a babérlevéllel, a megtisztított fokhagymával, salotta hagymával, a citrommal valamint annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Amikor a zöldségek megpuhulnak, a citromot, a hagymát és a babérlevelet eltávolítjuk. A felkockázott pisztrángot a léhez adjuk, újraforrástól számítva 3-4 percig főzzük. A tejfölt folyamatosan adagolva az egészet botmixerrel pürésítjük, végül kevés fehérborecettel savanyítjuk.

A hidegen füstölt pisztrángot vékony csíkokra vágjuk. A rozmaringot a két tenyerünk között megdörzsöljük, majd a pisztránggal együtt egy kis tálkába tesszük. Leöntjük olívaolajjal, finoman összeforgatjuk, és 30 percig állni hagyjuk.

A levest a rozmaringos füstölt pisztráng csíkokkal és jó adag frissen őrölt feketeborssal a tetején tálaljuk.

Ez a leves kétszer is készült már itthon, másodszor zellerolajban marináltam a hidegen füstölt pisztrángot. Ehhez jó marék zellerlevelet 1-2 percig blansíroztem, majd leszűrtem, és háromszoros mennyiségű extraszűz olívaolajjal botmixer segítségével pürésítettem. Az olajat sűrű szövésű kendőn egy éjszakán át csöpögni hagytam, és a vékonyra szelt pisztrángfilét a leszűrt olajban hagytam “érni” egy órán keresztül.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. […] 50 g sárgarépa, 50 g zellergumó, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 salotta hagyma, 1/2 kk. Tovább » Kategória: Tarka Bárka | Közvetlen link a könyvjelzőbe. (function($) { $(function() { if […]


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!