Tőkehal szelet hagymás-paradicsomos gombával és burgonyával

Egyszerű recept hétköznapokra. Akár édesvízi halakkal is. Egy pontyfilé vagy egy szép szelet harcsa ugyanúgy megállja a helyét  a receptben, mint a lenti tőkehal.

Tőkehal szelet hagymás-paradicsomos gombával és burgonyával

Hozzávalók 4 főre: 4 közepes burgonya, 200 g csiperke gomba, 1 nagy fej fehérhagyma, 2 cikk fokhagyma, kb. 300 g hámozott, darabolt paradicsom, 80 g frissen reszelt parmezán, só, frissen őrölt feketebors, 120 ml száraz fehérbor, 4 db egyenként kb. 120 grammos friss tőkehal szelet, extraszűz olívaolaj, fokhagymás olívaolaj, egy kis csokor petrezselyemzöld, citrom

A burgonyát meghámozzuk, vékony karikára vágjuk A gombákat megtisztítjuk, felszeleteljük. A hagymát és a petrezselyemzöldet felaprítjuk, a fokhagymát áttörjük.

A burgonyakarikákat, a gombaszeletekkel, a hagymával, a fokhagymával, a borral, a paradicsommal és a reszelt parmezánnal együtt egy keverőtálba tesszük. Megszórjuk az aprított petrezselyemzöld kétharmadával, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és az egészet összekeverjük.

A maradék petrezselyemzöldet egy tálkában összekeverjük egy kevés citromlével és fokhagymás olívaolajjal, félretesszük.

A keveréket négy egyszemélyes cseréptálkában szétosztjuk, alufóliával lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. (Ellenőrizzük, hogy a burgonya megpuhult-e!)

Amikor a burgonya szinte teljesen megpuhul, a tálkákról levesszük az alufóliát, mindegyik közepére egy-egy szelet tőkehalat ültetünk, és 200 fokos sütőben, (ha lehet, grill programon) további 7-8 percig sütjük. A halak tetejét megkenjük a fokhagymás-citromos aprított petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.

A recept természetesen tepsiben is elkészíthető. Aki nem szereti a friss, illatos petrezselyemzöldet, mozsárban pépesre törheti a hozzávalókat, és a végén, mint egy zöldmártást, rácsöpögtetheti a halra.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!