Paradicsomos szardínia polentával

Az alábbi paradicsomos szardínia a környékünkön, sőt, elsősorban Grado és Marano környékén közkedvelt étel. Eredetileg a “cucina povera” vagyis a szegényebb rétegek konyhájának remeke, ma már szinte az összes tengerparti trattoria étlapján megtalálható. Általában egész szardíniákkal készül, így igazán ízleztes, hiszen a halcsont együtt fő a halhússal, én azonban gyakran kifilézem a halat, így a gyerekek is szívesen megeszik. Egyszerűségénél fogva az elkészítésnél különösen fontos, hogy friss és jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk!

Paradicsomos szardínia polentával

Hozzávalók: 1 kg friss szardínia filé, 2 cikk fokhagyma, extraszűz olívaolaj, 1 babérlevél, 0,5 dl fehérborecet, 200 g passzírozott paradicsom (náunk mindig van házi), só, frissen őrölt feketebors, 200 g fehér kukoricadara

Közvetlenül felhasználás előtt a szardíniák mindkét oldalát sóval és borssal befűszerezzük.

Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk benne a megtisztított, félbevágott fokhagyma gerezdeket. Hozzáadjuk a babérlevelet és a szardíniafiléket, majd nagy lángon mindkét oldalukat megpirítjuk. Felöntjük az ecettel, megvárjuk amíg nagy része elpárolog, ezután hozzáadjuk a paradicsomot, és lefedve az egészet kb. 4-6 percig főzzük.

Közben elkészítjük a polentát: egy lábasban 1 l vizet melegítünk. Sózzuk, és amikor forrni kezd, beleszórjuk a kukoricadarát – közben habverővel folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós.

A polentát további kb. 35-40 perc alatt, fakanállal folyamatosan kevergetve készre főzzük (ha lágyabbra szeretnénk, főzés közben adhatunk hozzá egy kevés meleg vizet) , és a forró paradicsomos szardíniával tálaljuk.

Más tészta vizek: a Facebookon játszottunk ezekért az olasz nyelvű gasztronómiai magazinokért.

A nyertes az utolsó pillanatban befutott Boros Ildikó.

Ildikó, szívből gratulálunk, és kérünk, hogy akár a Bárka Facebook oldalának postaládájába, akár a tarkabarkablog@gmail.com e-mail címre küldj egy elérhetőséget, ahová a nyereményt postázhatjuk.

A többieknek köszönjük a részvételt és ne szaladjatok messzire, karácsony előtt lesz még játék!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!