Amíg az ajándékokért vívott küzdelem folytatódik, mi sem tétlenkedünk:
Egészben sült marinált makréla
Hozzávalók: 2 db kb 400 grammos makréla, 2 citrom, 1 fehér hagyma, nagy csokor petrezselyemzöld, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 100 ml száraz fehérbor (Blason Chardonnay 2011) extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors
A halakat kibelezzük, alaposan leöblítjük, és szárazra töröljük. A hagymát és a fokhagymát felszeleteljük, az egyik citromot fél cm vastag karikára , a másikat félbe vágjuk.
A megtisztított halakat egy tálba tesszük, a hasukat megtöltjük a petrezselyemmel, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és az egyik citrom levével. Hozzáadjuk a tenyereink között megdörzsölt babérlevelet, a hagyma- és a fokhagyma szeleteket, borsozzuk, és az egészet néha megforgatva 1-1,5 órán keresztül állni hagyjuk.
Ezután egy tűzálló tál aljára citromszeleteket helyezünk, majd ráfektetjük a marinált makrélákat. Meglocsoljuk a fehérborral, meghintjük egy kevés sóval, a tetejükön szétosztjuk a pácból kiszedett hagymát, fokhagymát és a babérlevelet, és 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon kb. 12 perc alatt készre sütjük.
(Rozmaringos tepsis burgonyával, kapribogyós burgonyapürével, és grillezett nyári zöldségekkel is tálaltam már.)
A recept a Kifőztük magazin és a Budavári Borfesztivál közös receptversenyén is indul.
[…] Egészben sült marinált makréla […]