“Édes Vizeink” 48. VKF! összefoglaló – stafétaátadás – világ hallevesei sorozat beharangozó

Itt a 48. Vigyázz, kész, főzz! játék összefoglalója. Nem volt nagy tolongás, ami előtt magam kissé értetlenül állok, ugyanis az egyhetes hosszabbítással is másfél hónap állt a bloggerek és nem bloggerek rendelkezésére, hogy legalább egy, hazai hallal készülő receptet posztoljanak – ráadásul a fenti időszakba a nagyböjt is épp beleesett. A messzemenő szociális következtetéseimet megtartom magamnak, sem a hely, sem az idő nem alkalmas a bővebb okfejtésekre (lelkesedésről meg összetartásról, a közös játék élményéről, a fantáziánk tornáztatásáról, hazánk értékeinek megőrzéséről, egészséges életmódról papolnék, szóval egyáltalán nem lennék “menő”), de annyit biztosan megtudtunk, hogy halas ötletekre, útmutatóra mindenképp szükség van, ergo szükség van a Tarka Bárkára is.

Figyelem! A hozzászólásokból az derült ki számunkra, hogy többen tervezték pályamű beküldését, azonban szervezési nehézségek miatt a határidőt nem tudták tartani, vagy egyéb problémáik akadtak a technika ördögével. Így úgy döntöttünk, hogy mivel az összefoglaló célja egy sokszínű gyűjtemény a magyar halakból készülő receptekből, így a határidőn túli nevezéseket is elfogadjuk és utólag beillesztjük a gyűjteménybe, amennyiben az e-mail címünkre küldtök róla egy értesítést a poszt linkjével együtt!

Akik részt vettek a játékban, azoknak szívből köszönjük a halak nevében is! Nagyszerű ételek születtek, szépek, kidolgozottak, átgondoltak, fantáziadúsak, látszik rajtuk a gazdáik téma iránti elkötelezettsége.

22 ötletből szemezgethetünk, íme:

Ági, aki főz, a kiírásnak eleget téve bevallottan messzire rugaszkodott, egyenesen a thai konyhát hívta segítségül a harcsája elkészítéséhez:

Édes-savanyú harcsa lett a végeredmény

A coffeinmentes blog szerzője a ködös Albionból csöppet sem ködös fogással készült:

Süllő filé fehér spárga mártással és párolt zöld spárgával

Mamma, a Dalla cucina per te bloggerinája a mediterrán vonalat erősíti (nem mellesleg elolvadtunk a bevezetőtől 😉

Füstölt pisztrángos-zsályás-mozzarellás pizza sült Mamma sütőjében

Dalit elvesztette ugyan a jegyzeteit, de hónapokkal később hál’Istennek előkerült, így ő is nevezett a “kicsit rác, kicsit mediterrán, nagyon pesti” 🙂 Kötözött pontyfiléjével:

Az Öt Elem elvét követő Dao Konyha csapata két recepttel is készült; egy keleti és egy nyugati ihletésű fogás is kikerült a kíváncsi szakácsok kezei közül:

Vietnámi csípős-savanyú halleves harcsával

Füstölt pisztráng csalánpesztóval kevert hajdinával és sült csalánnal

Éva, a Főzök-sütök-mosogatok blog szerzője halgulyást készített bográcsban – persze, oldalbordája” 20 kiló halat vitt haza, így szép az élet (is) ! 😉

Halgulyás

Gabojsza konyhájában hagyományos paprikás lisztbe forgatott kárász ikra, haltej sült, amit természetesen elfogadtunk, hiszen a kiírásban az állt “…lehetőség szerint elrugaszkodva a halászlé-rántott ponty-sült keszeg szentháromságától.”

Pénteki paprikás lisztes sült kárász

A Katakonyha blog Katája sütőben ropogósra sütött, fűszeres süllőt hozott, azt mondja, harcsával és pisztránggal is működik. Hiszünk neki!

Ropogós, fűszeres sült süllő

Se kávé, se csokoládé, csak hal, hal, és hal, tengeri, és édesvízi, lazac és süllő vegyesen, egy halom idényzöldséggel. Nagyon szerettük a Kávé és csokoládé blog szerzőjének halsalátáját is!

Spárgás halsaláta

Robi, a Kísérleti konyha szerzője, akinek csodálatos vendégposztját már olvashattátok a blogon ismét egy különleges receptet hozott:

Kókuszolajban konfitált pisztráng céklával, hajdinával és citromos fehér mákkrémmel

Emlékeztek még? Robi mutatta meg azt is, hogyan filézzünk ki egy pisztrángot. Érdemes újraolvasni a bejegyzést!

A kínai szakos, egyszerre negyven szomszédra főző Kollégista Gurman, pályaművét egy gazdag ház szépasszonyainak gyömbéres pisztrángja ihlette:

Gyömbéres-újhagymás pisztráng

Lorien egy üde, tavaszi fogással készült (bizony meg is orroltam volna, ha nem készül, öreg motoros már ő a halas receptek terén 😉

Sült pisztráng spárgával, újkrumplival, lime mártással

A halvédő-ínyenc-szuperkreatív céklakirálylány Noémi, a Mandula Sarok blog szerzője habzsákból nyomja a halat :-), külön öröm, hogy a Tarka Bárka szellemében a gyerekekre is gondolt:

Tárkonyos pisztrángfánk céklás majonézzel

Éva, a meGASTROmania blog szerzője a napfényes Spanyolországban is talált édesvízi halat, pisztrángot hozott csicseriborsó salátával (külön felhívnám a figyelmet Éva spanyol halas receptjeire, én személy szerint imádom mindet!).

Grillezett pisztráng langyos csicseriborsó salátával

A Ninjamenza blog azt írja: “Édes. Sós. savanykás. Csípős. Omlós.” Ez itt kérem

Kínai kelbe tekert harcsaszeletek baconnel, gyömbérrel, szezámmaggal, kétfajta szósszal.

Az első teljesen saját recept a Ninjamenzán a VKF!-re. Köszönjük a megtiszteltetést!

A Nyárikonyha Évája a szezonalitásra helyezte a hangsúlyt, egy gyönyörű süllőt hozott, sóskamártással és pirított burgonyával – külön felhívnám a figyelmet a sóskamártáshoz adott pezsgőre!

Egészben sült süllő sóskamártással és pirított burgonyával

Orchidea is süllővel készült, köszönjük Emmának, hogy felhívta a figyelmünket erre a nagyszerű receptre. Nagy kár lett volna, ha kimarad a listából.

Süllő filé zöldborsós rizottóval

Aztán kaptunk még egy remek receptet Orchideától, ezúttal egy pisztrángfilét, narancsos kuszkusszal, uborkasalátával és zöldfűszeres krémmel.

pisztrángfilé narancsos kuszkusszal

Zsuzsi kagylócskái minden szempontból kilógnak a sorból, de a jó szándék és a lelkesedés nem hiányzott, ezért úgy döntöttünk, elfogadjuk a Praliné paradicsom bájos csokoládé kagylócskáit – igazi halnak igazén semmi keresnivalója egy bonbon blogban. 😉

Citromos-bazsalikomos fehércsoki mousse-szal töltött kagylók

A köztudottan nagy halkedvelő Alíz, a Select food blog írója bebizonyította, hogy nem nemes halból is lehet nemes fogást készíteni, ravioliba bújtatta ugyanis a keszeget:

Gőzön párolt keszeggel töltött ravioli barna csiperkés-medvehagymás-mascarponés szósszal

A mezőnyt erősítendő, jómagam sem maradhattam ki a játékból. A Tavola In Piazzát amúgy is csúnyán elhanyagoltam az utóbbi időben. Épp ideje volt ott is egy újabb poszttal jelentkezni. Nagymamám “törtpaszulyához” tekertem néhány csigát süllőből:

Sütőben sült hagymás-rozmaringos süllőcsigák “törtpaszullyal”

A Tejbegríz blog Starfi-Krisztiánja még jó, hogy kiürítette a mélyhűtőjét! Harcsa lapult benne, és épp kapóra jött a medvehagyma szezon is, így született a

Medvehagymás harcsafasírt különféle köretekkel

(a különféle köretekre külön érdemes odafigyelni!)

Tűzrőlpattant Petra a harcsamáj jelentőségére hívta fel a figyelmünket – azonnal beindult a fantáziám…harcsamájat akarok, de tüstént!

Paradicsomos szürke harcsamáj-pástétom babérral, kakukkfűvel

Vesta pedig egy thai pisztránggal örvendeztetett meg minket. Vigyázat, monitoron keresztül is csíp!

Thai pisztráng

Orchidea egy remek zöldborsó rizottót hozott süllőfilével, ami kis tanakodás után végül a VKF! összefoglalóban landolt.

zöldborsó rizottó süllő filével

Kollégista Gurman személyében pedig egy igazi horgászt ismerhettünk meg, aki azonban az általa kifogott halak helyett inkább a pisztrángot részesíti előnyben, azt is kínai szépirodalmi élményei nyomán elkészítve.

gyömbéres-újhagymás pisztráng

Igaz milyen szép színes lett így is a felhozatal? Reméljük ezek után sokan bátrabban nyúlnak majd a hazai halakhoz.

Ha valaki kimaradt, vagy úgy érzi, utólag is szívesen csatlakozna, írjon, és bevesszük a listába!

Köszönjük, hogy játszottatok, a stafétát sok szeretettel a Mandula Sarok blog szerzőjének, Noéminek adjuk. Jó munkát Noé! ;-

P.s. A Facebookon már említettem: “egy titkot is elárulunk: a közeljövőben érdemes lesz gyakrabban bekukkantani hozzánk, néhány nap múlva ugyanis új sorozatot indítunk; halleveseket gyűjtünk össze a világ minden tájáról. Külön köszönjük a külföldön élő magyar gasztrobloggerek segítségét, akik időt, energiát nem sajnálva hetek óta segítik a munkánkat!”

Gyertek tehát, szuper anyag lesz!

csapata két recepttel is készült; egy keleti és egy nyugati ihletésű fogás is kikerült a kíváncsi szakácsok kezei közül:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ez nagyszerű hír, Dalit! Köszönöm szépen, hogy szóltál! Szuper a recept is, be is illesztem a sorba!

    Úgy tűnik, tényleg elhamarkodottan zsörtölődtem az elején, mert biztos, hogy többeknek megfordult a fejében, hogy pályázik, mint ahogy azt gondoltam, csak talán a legtöbb esetben tényleg közbejött valami.

  2. Sziasztok,

    Nem fogjátok elhinni, most találtam meg a jegyzeteimet, és fel is tettem.
    http://dalit.blog.hu/2012/06/14/kotozott_pontyfile

    Köszönöm az ihletet, meg biztatást.

    dalit

  3. Kriszta, köszönjük, ez is remekül sikerült, beillesztem az összefoglalóba! 🙂

  4. Orchidea a konyhában says: (előzmény @killervidra)

    Kedves killervidra!
    Örülök, hogy tetszik a recept. Elkészültem azzal az étellel, amivel nevezni akartam, ezen a linken megnézhető:
    http://vaniliaakonyhaban.blogspot.com/2012/05/pisztrang-file-narancsos-kuszkusszal.html
    Kriszta

  5. killervidra says: (előzmény @asztika)

    Asztika, nagyon örülünk annak, amit írtál, mármint hogy ismét megismerhettünk személyedben valakit, aki a halfogyasztás elkötelezett híve és rendszeresen kerül hal az asztalára! 🙂 Örülünk, ha segíthetünk az ötletelésben mind a bloggal, mind ezzel az összefoglalóval, hisz pont ez a célunk! 🙂

  6. asztika says:

    Én nagyon sajnálom, hogy nem tudtam részt venni, mert egyébként mind a blogot, mind a kiírást támogatom. Újévi fogadalmam a több hal evése, és január óta minden héten sikül legalább egyet összehoznom 😉 Szóval csak biztatásként közlöm, a halfogyasztásból kiveszem a részem, de sajnos az ötletelés nekem még elég nehezen megy :S De csatlakozom az előttem szólókhoz: szerintem nagyon sok érdekes, és igényes munka született, úgyogy ennek az összefoglalónak is nagyon örülök, mert lesz honnan ötletelni a jövőben 😉

  7. Emma says:

    Hello Orchidea! Ne haragudj, nem tudtam, hogy nem végleges. Nekem személy szerint nagyon tetszett, én biztosan elkészítem, ezért hiányoltam, esetleg másnak is tetszik?! A fotó pedig tök jó, nem hiszem hogy a Good Foodba szánják, bár még ott is bőven megállná a helyét 🙂 Üdv, Emma

  8. […] UPDATE 2 A fordulóra 22 pályamű érkezett, a fényképes összefoglalót itt olvashatjátok. […]

  9. Igen, igen, értjük, persze! Köszönjük Anna. Ha a hullámok elcsendesednek és mégis főznél, szívesen belinkeljük a receptedet.
    Hajrá halak! 🙂

  10. Mókus, a tarkabarkablog@gmail.com-ra nem érkezett tőled e-mail, de máris beveszünk a listába!
    …nana, lehet, hogy nagyon elhamarkodott volt a dohogásom az elején 🙂 Szuperek vagytok!
    És aki úgy érzi, hogy kedvet kapott, annak is várjuk a posztját sok szeretettel.
    A magyar halfogyasztásért!

  11. Mókus says:

    Sziasztok!
    Azt hiszem az én pisztrángom kimaradt:( küldtem nektek emailt, csak még a hosszabbítatlan határidő végén… elveszett volna?:(
    sebaj, itt van:) http://kolisgurman.blogspot.com/2012/04/48-vkf-hazai-halak-gyomberes-ujhagymas.html

  12. A fotód egyszerűen szép, szerintem teljesen rendben van. Meg a recept is. 😉

  13. Kávé és Csokoládé, valóban nagyon színvonalas receptek születtek, és ennek mi nagyon örülünk! 🙂 A halleves sorozat is reméljük, hogy pár embert megmozgat, mi is imádjuk!
    Mamma, egyetértek, csak hát a magyar halak miatti összefogás azt gondoltuk, több embert megmozgat. Olyan könnyen és gyorsan kerülnek ki mindenféle hazai terméket népszerűsítő logók, posztok, nem gondoltuk volna, hogy a magyar hal az kivétel. De a színvonal valóban páratlan, régen volt már ilyen szép, erős mezőny! 🙂 (és köszönjük a bevezető sorokat! 🙂 )
    Orchidea, nekem nagyon tetszik az a recept, amivel eredetileg akartál nevezni, a hasonlóság azt gondolom, nem akadály, hiszen rengeteg hasonló recept kering a világhálón más-más szerzők tollából vagy kézjegyével ellátva, te pedig nagyon korrekt módon fel is hívod itt erre a figyelmet, én a magam részéről nem látom akadályát, hogy ezzel nevezzél. De nagyon kíváncsian várnám azt a receptet is, amivel készültél nevezni, és végül a szervezés nehézségei miatt elmaradt. 🙂

  14. Orchidea a konyhában says: (előzmény @Orchidea a konyhában)

    Mármint elég erős lett, az erős szó, ami pont a lényeg, kimaradt a mondatból.

  15. Mamma says:

    Kedves Gabik, ezt én sem gondoltam volna, de csak semmi csüggedés, minden kezdet nehéz, idővel pedig a lelkesedés is nagyobb lesz! 🙂
    Inkább örüljünk, mert a kisebb receptszám magasabb színvonalat takar, legalább – ahogy anna akart fogalmazni – nem veszünk el a sok gyengus receptben, mint hal a tengerben :))
    A bevezetőt pedig komolyan is gondoltam:)

  16. Szerintem sem érdemes szomorkodni. Nagyon szép lett az összefoglaló. Én bizony minden ételt megkóstolnék a felsoroltak közül. Zsuzsi bonbonjait is persze. 🙂 A halleveseket nagyon szeretem. Tegnap is egy halleves volt a vacsora. 🙂

  17. Orchidea a konyhában says: (előzmény @killervidra)

    Emma, nagyon szépen köszönöm. Először VKF!-re szántam azt az ételt, de túl hamar lefőztem, és addigra egy magazinban nagyon hasonló étel megjelent, ezért nem küldtem el. A másikat, amit kigondoltam, időhiány miatt nem tudtam lefőzni. (Amikor hal volt, akkor gyors ételt készítettem belőle, amikor idő volt, friss halat nem kaptam) Ha a fentiek ismeretében is szeretnétek betenni az összefoglalóba, akkor részemről rendben, bár a felhozatal színvonalát nézve, szívesen újrafotóznám, mert a mezőny elég lett, ami nagyon-nagyon jó.

  18. Orchidea a konyhában says: (előzmény @Selectfood)

    Valóban nagyon színvonalas összefoglaló lett, jobbnál jobb halas ételekkel. Noémi pedig remek házigazda lesz.

  19. Köszönjük, Vesta! Vidd csak, bár már itt-ott megcsipkedtük a széleit…;-)

  20. Köszi, Noé, és nagyon szívesen! Kíváncsian várjuk a következő forduló témáját!

  21. anna says:

    hello, ne bankodjatok, inkabb keves de meno halacska sztem jo, sokkal jobb pl mint tobb viszont gyenge (akartam irni hogy sok gyik de ilyen almosan necces megitleni hogy vajon ertene-e vki a felalom-humoromat)
    en pl szerettem volna csinalni ide vmi(ke)t, aztan sok hullam a fejem folott osszecsapott ^_^, igy aztan (egyelore) nem csinaltam meg az(oka)t se
    hajra halak!

  22. Vesta says:

    Részemről nagyon kedvelem a Tarka Bárkát, és kérem Mamma pizzáját! 🙂
    Köszi a játékot!

  23. killervidra says: (előzmény @dalit)

    Dalit, mi várjuk a posztot utólag is, és ígérjük, bekerül majd az összefoglalóba! 🙂 Örülök hogy tetszik a blogunk!
    Alíz, köszönjük, igazad van, nagyon igényes, szép felhozatal kerekedett ki a receptekből, kár is keseregni a többin. 🙂 Mi is úgy gondoljuk, hogy Noémi remek házigazda esz a következő fordulóban! 🙂

  24. killervidra says: (előzmény @Emma)

    Chriesi, a legjobb helyre került! 😉
    Kedves Emma, köszönjük! 🙂 Az Orchidea a konyhában nevezése végül nem futott be hozzánk, most egy félig-meddig nevezést találtam a blogon a VKF! kiírásunkkal kapcsolatban, de nem tudom eldönteni, hogy ezt annak szánta-e. 🙂 Erre gondoltál? http://vaniliaakonyhaban.blogspot.com/2012/04/sullo-file-zoldborso-rizottoval.html

  25. Emma says:

    Kedves Gabik! Klassz az összefoglaló, nekem a pisztrángfilézés kimaradt, de Nektek köszönhetően ezt pótolom! Szerintem Orchidea a konyhában Krisztája kimaradt, pedig klassz receptet gyártott. Vegyétek be, please! Köszönettel, Emma

  26. chriesi says:

    Szép kis összefoglaló lett azért! Köszönöm a stafétát! 😉

  27. dalit says:

    Nagyon sajnálom.
    Én kitaláltam megfőztem egy fantasztikus ételt erre a VKF-re, majd jól elvesztettem a posztot. Soha nem fogom megtudni, miért és hogyan.
    Sajnos képtelen voltam teljesen felidézni, mit is csináltam, de ha még egyszer elkészítem, nektek is elküldöm.
    Mindenesetre én nagyon boldog vagyok a blogotokról, és mivel most költöztünk a Vásárcsarnok közelébe, ahol már halat is tudok majd venni, szorgalmasan fogom olvasgatni is.

  28. Selectfood says:

    Kedves Gaba és Gabi!
    Lehet, hogy nem volt tolongás – ami sajnos nem meglepő – de nem ér szomorkodni, mert a felhozatal igazán igényes lett, amiből jó kis gyűjtemény született!
    Én külön örülök, hogy eme bejegyzés által felfedeztem egy eddig általam ismeretlen és nagyon érdekes blogot. 🙂
    Gratulálok nektek a témaválasztáshoz és Noéminek a stafétához! Őt ismerve egy újabb remek fordulónak nézünk elébe. (^_^)/


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!