Spagetti zöldbabbal, homoki garnélával és törpeszépiával – Mit kell tudni a fagyasztott halakról és tenger gyümölcseiről?

Amikor a Bárka vízre szállt, eldöntöttem, hogy mindenképp készítek majd fagyasztott halból és tenger gyümölcseiből is ételt a fedélzeten. Itt Olaszországban könnyű dolgom van, a maranoi halászok nap mint nap alig húsz kilométerre tőlem szedik fel a hálójukat, a szomszéd kisvárosba keddenként egyenesen a velencei (tronchettoi) haltőzsdéről jön a kedvenc halkereskedőm, sőt, Itália egyik legjelentősebb pisztrángtenéyszetét gyakorlatilag az ablakból látom (persze, persze, most túloztam, de a házunk tetejéről biztos látnám :-), szóval friss halban a környéken nincs hiány.

Nincs ezzel mindenki így, és bár kiváló halkereskedés létezik Magyarországon (ld. Budaörsi Halpiac – The Fishmonger), sokan, a fővárostól és a nagyobb városoktól távol élők sok esetben csak fagyasztott termékekhez jutnak.

Szolidarítok tehát, és megmutatom, hogy fagyasztott termékből is lehet nagyszerű fogást készíteni.

Mit kell tudni a fagyasztott halról és tenger gyümölcseiről? Nagy vonalakban:

Amit kevesen tudnak: a halak és tenger gyümölcseinek feldolgozása ma már a legtöbb esetben a halászhajókon megkezdődik. A fogás válogatás és tisztítás után rögtön jégyágyra, majd a kikötést követően azonnal a gyorsfagyasztó üzemekbe, csomagolókba kerül. Épp ezért kiváló alternatívája lehet a friss árunak, ami sokszor csak a fogástól számított 3-4 nap után kerül az asztalunkra.

Nagyon fontos hogy a tisztított terméket gyorsfagyasztási eljárásnak vessék alá, ez biztosítja többek között azt is, hogy a kíméletes kiolvasztás után is a frisshez hasonló, rugalmas, textúrájú alapanyaggal dolgozhassunk.

Szintén fontos, hogy a fagyasztás pillanatától a fogyasztó eléréséig a hűtési lánc ne szakadjon meg, ami annyit tesz, hogy a terméket folyamatosan -18 °C alatti hőmérsékleten kell tartani. A nem az előírásoknak megfelelő fagyasztási eljárás valamint a hűtési lánc megszakadása rongyos felületű, löttyedt, nehezen kezelhető alapanyagot eredményez.

Amikor gyorsfagyasztott terméket vásárolunk, és nem akarjuk azonnal felhasználni, tegyük  hűtőtáskába (kérhetünk hozzá jó adag jeget is), és így szállítsuk hazáig! A kiolvasztásnál nagyon fontos, hogy kíméletesen, azaz a hűtőszekrényben vagy a mikrohullámú sütő megfelelő programjának segítségével történjen, így tudjuk leginkább visszaállítani a termék eredeti állapotát.

A gyorsfagyasztot halak és tenger gyümölcsei címkéin található legfontosabb adatok: faj megnevezése, származás (vadvízi vagy tenyésztett), származási hely, az előállító neve és címe, nettó súly, tárolhatósági idő, fogyaszthatósági idő lejárata. A kevés információt tartalmazó címke gyanút kelthet az áru származását, minőségét illetően.

Ha nincs más lehetőségünk, válasszuk tehát bátran a gyorsfagyasztott termékeket. Az ízük  ugyan sosem fog a frissel vetekedni, de a megfelelően kezelt hal, és tenger gyümölcsei ugyanúgy felhasználhatók a konyhában, mint friss társaik.

Egy érdekesség: nemrég a sáskarákok elkészíési módjairól beszélgettem egy amúgy nagy ínyenc tengerbiológus professzorral, és ő mesélte, hogy ha a sáskarákokat még frissen, élve, gyorsfagyasztással “tartósítják”, megvan az esély arra, hogy kiolvasztás után is életben lesznek.

Recept:

Spagetti zöldbabbal, homoki garnélával és törpeszépiával

Hozzávalók 4 főre: 320 g spagetti, 8 db olajos szardella, 1 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva,  150 g homoki garnéla farok (tisztított, gyorsfagyasztott), 150 g törpeszépia (konyhakész, gyorsfagyasztott), 200 g zöldhüvelyű zöldbab, 100 ml száraz fehérbor, egy kis csokor petrezselyemzöld, extraszűz olívaolaj, citromlé, só, frissen őrölt feketebors

A garnélafarkakat és a törpeszépiákat néhány óra alatt hűtőben, kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük.

A zöldbabhüvelyeket hosszában félbevágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk.

Egy serpenyőben kevés extraszűz olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a szardellákat és a fokhagymát, majd az egészet addig sütjük, amíg a halak elolvadnak az olajban. Ezután hozzáadjuk a zöldbabot, és nagy lángon elkezdjük párolni. Kb. félidőben felöntjük a fehérborral, és addig pároljuk, amíg a zöldbab finoman roppanós lesz (nem szabad szétfőzni). Ekkor hozzáadjuk a lecsöpögtetett törpeszépiákat, a garnélafarkakat, a felaprított petrezselyemzöldet, és az egészet nem több, mint 1,5-2 perc alatt készre főzzük. Az utolsó pillanatban meglocsoljuk néhány csepp citromlével.

Közben a spagettit lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az “al dente” (“harapható”, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összeforgatjuk a zöldbabos tenger gyümölcseivel, és azonnal tálaljuk.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. […] máshol használjuk fel. Némi zöldséggel kiegészítve készíthetünk belőle tésztához pl. ILYEN vagy ILYEN ragut. A szépia testét, mint a nyársra való szalonnát rézsútosan beirdaljuk, […]

 2. […] garnéla a múltkori gyorsfagyasztott csomagból maradt, a komlóhajtásokat sk. szedtük a Varmo patak partján, a tojások pedig Rózsika […]

 3. Kedves Hobbychef!
  Miért gondolod, hogy a Tarka bárkának bármilyen befolyása lenne a történtekre? Az fel sem merül benned, hogy ez nekik is mennyire kellemetlen lehet? Ha velem történne ez, egyáltalán nem örülnék neki, ahogyan ők sem örülnek. Mindenkit bosszant ez a helyzet, de nem azt kéne kiosztani, aki maga sem tehet semmiről! Egyetlen normális ember sem örül annak, ha megutálják a blogját egy technikai hiba miatt! Most panaszkodsz, hogy miért nem a te blogoddal történik ez, de hidd el, nem akarnál a helyükben lenni. Vagy te szeretnéd, ha a blogod közutálatnak örvendene, és napi szinten mindenki téged szídna?
  Ha a blog.hu végre megoldja ezt a hibát, a Tarka bárkát sajnos sokan nem fogják olvasni, mert annyi indulatot váltott ki az emberekből ez a dolog.
  Szerinted ez jó? Ez pozitív? Gondolod, hogy ők erre az utálatra hajtanak? Gondolod végig ezeket, mielőtt az indulataidat az ártatlanokon töltöd ki! Ennek a technikai malőrnek ők a legnagyobb vesztesei! És ezt nagyon sajnálom, mert egy értékes blogról van szó!

 4. Hobbychef says:

  Gratuláció! Megint Ti vagytok az első helyen. Miért nem az én blogommal, vagy bármely más bloggal történik ez? Miért csak a Ti blogotokkal már hetek óta? És közben mindenki mást lesepertek? Érdekes ez a programm, csak Ti vagytok a “szenvedő” alanyok, s közben a csapból is a Ti blogotok folyik, ebből fakadóan a blogotok nézettsége nagy mértékben nővekszik, a többiek róvására.

 5. killervidra says: (előzmény @Hobbychef)

  Kedves Hobbychef! A gasztro.blog.hu adminisztrátorait már több alkalommal, hetekkel ezelőtt is értesítettük a problémáról, mivel az ő rendszerükben van a hiba, és nem a mi oldalunkban (az adminisztrátorunk már több alkalommal is átnézte a beállításainkat), de nem tettek semmit. Értem én, hogy nekünk könnyebb írni ezzel kapcsolatban, nem te vagy az első, aki ezt megteszi, de nem jó ajtón kopogtatsz. Amíg a gasztro.blog.hu nem törődik a problémával, nem fog megoldódni, mi nem tehetünk róla. Nyílván emlékszel, hogy nem a mi oldalunk az első, amivel ez a hiba megtörténik, több új blog is járt már így, hogy napokig elárasztotta a gyűjtőoldalt, csak akkor pár napon belül megoldották a problémát. Érdemes a gépház felső bejegyzését is elolvasni, miszerint a gyűjtőoldal adminisztrátorai már nem igazán szeretnék karbantartani azt az oldalt, és nem is teszik meg. Mégis úgy gondolom, hogy ha ennyire zavar ez a probléma (egyébként minket is), akkor nekik kellene írni (ahogy mi is megtettük, több alkalommal már), ha minden itt kommentelő ezt tenné, talán mégis rászánnák magukat és kijavítanák a hibát a rendszerükben.
  Sajnálom a kellemetlenséget, hidd el, nekünk sem öröm ez,nem ezért indítottuk ezt a blogot….

 6. Hobbychef says:

  Finom ez az étel, s guszta a fotó, de már nagyon zavaró, hogy minden nap (akár 2-3 héten keresztül is) újra meg újra ott van az élen, több más bejegyzéseddel együtt, más bloggereket kiszorítva. Főleg, hogy többnyire egy oldalon legalább 4-szer 5-ször is megjelenik a Te bejegyzésed.

 7. Igazán nincs mit!
  Bizony, felvállaljuk, sőt! Jó lenne, ha minél több olvasót sikerülne megmozgatni, annyi halas recept lapul még az emlékekben…!
  Ha van kedved, részt vehetsz a mostani VKF! fordulóban is – nem csak bloggerek jelentkezhetnek ugyanis. A részletekről itt olvashatsz bővebben: http://tarkabarkablog.hu/2012/03/07/vigyazz-kesz-fozz-48-fordulo-edes-vizeink/
  Várunk szeretettel! 🙂

 8. Zsuzsanna says:

  Köszönöm az olvasók nevében!
  Nagyon örülök, hogy a szép és érdekes blogotok felvállalja a hazai, édesvízi halakat. Gyerekkoromban sokszor ettünk halat, a Tisza vidékéről származó anyukám a Kis-Duna mentén is megtartotta ezt a jó szokást. A tengeri halakat csak némi önfegyelemmel tudom elfogyasztani 🙁

 9. Pedig nem is mondtam nagy butaságot, elég mozgékonyak, és veszélyesek is tudnak lennei – bár gondolom nem hibernálásból frissen ébredve. 🙂
  Örömmel olvastam, hoyg tetszik a blog! Igyekszünk. És várunk sok szeretettel máskor is!

 10. Cukroskata says:

  Ez megnyugtató 🙂 Egyébként nagyon tetszik a blog 🙂

 11. Kedves Zsuzsanna! Észleltük a problémát és jeleztük is több alkalommal a gasztro.blog.hu adminisztrátorainak. Végignéztük a blogunk összes beállítását is, és nem a mi blogunkkal van a hiba. Feltehetően a gasztro.blog.hu rendszerhibája ez ismét. Az adminisztrátorok a blog.hu-n pedig azt válaszolták, hogy amíg nem tudják elérni a programozót, nem tehetnek semmit. Sajnáljuk, ennél többet mi nem tehetünk….
  a Tarka Bárka adminisztrátora

 12. gaba says:

  😀 Kata, nem ugrik ám a nyakadba (azonnal ;-)!

  Kedves Zsuzsanna!
  Nagyon örülünk, hogy tetszik a blog, köszönjük szépen a kedvességedet, a figyelmességedet és főként a jókívánságaidat.
  Csak tegnap derült ki, hogy a gyűjtőoldalon rendszerhiba miatt jelennek meg sorozatosan a bejegyzéseink, de már dolgozunk a probléma megoldásán. Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra sikerül helyrerakni a dolgokat, reméljük, minél hamarabb, addig is türelmedet kérjük.
  Üdvözlünk és további jó böngészést kívánunk!
  Gabi és Gaba

 13. Zsuzsanna says:

  Kedves Gabi és Gaba!
  Tetszik a tarkabarka Tarka Bárka blogotok. A gasztro.blog.hu-n találtam rá. Ezt a gyűjtőblogot minden nap végigböngészem és az érdekesnek ígérkező bejegyzésekre rá is kattintok és elolvasom. (Az internetes tartalmak és közte a gasztroblogok is sokat jelentenek nekem, otthonülő nyugdíjasnak.) Egyszer-kétszer előfordult, hogy egy és ugyanazon bejegyzés sokszor egymás után fölkerült a gyűjtőblogra, kiszorítva ezzel más blogok friss bejegyzéseit. A “gasztro” karbantartói lőbb-utóbb kijavították a hibát. Most éppen a Ti blogotokból jelenik meg újra meg újra egy-egy bejegyzés. Gondolom, nem Ti akarjátok így, de talán könnyebben tudnátok értesíteni a “motorházat” erről a hibáról.
  Sok érdekes bejegyzést kívánok a blogotoknak, sok sikert!
  Zsuzsa

 14. Cukroskata says:

  Ez elég furán hangzik. Én nem szeretnék találkozni a konyhámban egy a hibernálásból éppen magához tért élő sáskarákkal. Lehet, hogy rosszkedvüen ébred 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!