Szardíniás-paradicsomos pite

Egy nagyon klassz pitét hoztam mára: aki nem kedveli a halételeket, ezzel megteheti az első lépéseket a “jó úton” ;-), sőt, gyereknek is nagy kedvence lehet – én pl. kifejezetten gyerekzsúrra készítettem, ahol úgy kapkodták, hogy alig tudtam megmenteni egy bogyónyit magunknak.

A halas nyereményjátákunkra március 15-ig még jelentkezhettek! Nem kell mást tenni, mint ennek a bejegyzésenk a végén kommentben leírni, mi a kedvenc halételed, valamint  lájkolni, ÉS MEGOSZTANI a Tarka Bárka blog Facebook oldalát. (Aki nem osztja meg az oldalt, annak a nevezését sajnos nem tudjuk figyelembe venni.)

Szardíniás-paradicsomos pite

Hozzávalók:

A tésztához: 250 g liszt, 150 g hideg vaj, 1 tojás, 1 kk. só (ha szükséges, adhatunk hozzá 2-3 ek. hideg tejet)

A töltelékhez: 500 g friss szardínia, 1 vöröshagyma, 4 olajos szardella, 1 ek. kapribogyó, 2 közepes burgonya, 150 ml hámozott, darabolt paradicsom, egy kis csokor petrezselyemzöld, 50 g frissen reszelt parmezán, 1 kk. szárított oregánó, fél citrom leve, zsemlemorzsa, extraszűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors

A tésztához a lisztet egy keverőtálba szitáljuk, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a  sót, a tojást, és könynen formálható tésztát gyúrunk belőle (ha törne, adhatunk hozzá egy kevés tejet). A tésztagombócot ezután folpackba csomagoljuk, és egy órára hútőbe tesszük.

A szardíniákat kibelezzük, kifilézzük (Majd egyszer erről is írok egy posztot, nagyon egyszerű: A halat a bal kezemben fogom, jobb kézzel leveszem a fejét, és ezzel együtt kihúzom a belsőségeket is. Innen indulva a hüvelykujjammal kinyitom a hal hasát. A faroktól számítva a hal hosszúságának kb. 1/3 részénél felcsippentem a gerincet, és óvatosan, hogy a halhúsban ne tegyek kárt, kiemelem.)

A petrezselymet és a kapribogyót felaprítjuk.

A hagymát csíkokra, a fokhagymát nagyon vékony karikára vágjuk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, és üvegesre pároljuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk az olajos szardelláka, a petrezselyemzöldet és a kapribogyót, majd nagyon alacsony lángon az egészet addig pároljuk, amíg a szardella elolvad.

A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, villával durvára törjük, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a szardínia filéket, a szardellás-kapris-petrezselymes hagymát, a citromlevet, a paradicsomot, a reszelt parmezánt, az oregánót, egy evőkanálnyi zsemlemorzsát, kevés sót és jó adag frissen őrölt feketeborsot, majd az egészet összekeverjük.

A tésztát kivesszük a  hűtőből, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és egy 26 cm átmérőjű kerámia piteformába simítjuk úgy, hogy a szélei lelógjanak.

A tészta alját villával megszurkáljuk, a szardíniás-paradicsomos tölteléket elegyengetjük rajta, a tetejét megszórjuk fél maréknyi zsemlemorzsával, végül pedig a tészta lelógó részeit ráhajtjuk a töltelékre.

190 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) addig sütjük, amíg a pite teteje aranybarnára pirul.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. gaba says:

    Anita, ezek nagyon jók! Tegnap nekem is épp valami üde, citromos (hal)leves járt a fejemben, aztán annyira nem hagyott nyugodni a téma, hogy végül el is készítettem, igaz, nem halakkal hanem szépiával.
    Köszönjük, hogy megosztottad az oldalt! 🙂

    Éva, nem, egyáltalán nem törik össze, de ha összetörne sem lenne nagy jelentősége. Eredetileg úgy gondoltam, nagyobb darabokra vágom a halakat, de rájöttem, hogy tkp. teljesen mindegy. Az is eszembe jutott, hogy a tetejét borítom be hallal, így talán esztétikusabb lett volna, de szerintem a töltelék nem vette volna át eléggé a szardínia ízét. Szép lett volna még a szardínia-paradicsomos krumpli-szardínia verzió, de nem voltam benne biztos, hogy a tészta bírja a halból kisülő nedveket. Szóval maradt ez, és így lett tökéletes. 🙂

    Kata, köszönöm, örülök, hogy tetszik! Akkor neked 100%, hogy ízleni fog! 🙂

  2. Kádár Katalin Imola says:

    Ez nagyon jól hangzik, bár én egyébként is szeretem a halat:)

  3. Eva says:

    Ciao Amica!
    Amikor a végén összekevered az egész “tölteléket” nem törik össze nagyon a szardínia. Vagy ebben az esetben ez mellékes?

  4. Nehéz kérdés, mert nagyon szeretem a halat. Talán most a mediterrán jellegű üde citromos hallevest választanám, amiben a hal mellett van kagyló is és más tengeri finomságok. De nagyon szeretem az egyszerűen megsütött pisztrángot is szinte tényleg mindent. Vagy sütőben sült hal olívabogyóval, paradicsommal és más finomságokkal. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!